Както можеше да се очаква, след срещата Пекин реагира остро.   На

...
Както можеше да се очаква, след срещата Пекин реагира остро.  
На
Коментари Харесай

САЩ и Тайван: Най-високопоставеното ръкостискане на американска земя

Както можеше да се чака, след срещата Пекин реагира остро.  

На общата конференция Цай благодари на американския Конгрес, че е подкрепил Тайван, когато демокрацията е била застрашена. Тя съобщи, че в диалога с Маккарти и присъствалите на него конгресмени от Демократическата и Републиканската партия е цитирала думите на някогашния президент на Съединени американски щати Роналд Рейгън " с цел да запазим мира, би трябвало да бъдем мощни ", и уточни, че тези думи изцяло съответстват и с нейните разбирания.

" Бих добавила, че сме по-силни, когато сме дружно ", сподели тя в наличието на Маккарти след срещата, състояла се в президентската библиотека " Роналд Рейгън " в Сими Вали, Калифорния.

" Приятелството сред народите на Тайван и Америка е от голямо значение за свободния свят. Изключително значимо е да съхраним икономическата независимост, мира и районната непоклатимост ", сподели Маккарти, който заемайки поста ръководител на камарата, на процедура се явява човек номер три в американската властова подчиненост. " Ще спазим нашите отговорности и още веднъж удостоверяваме уговорката си към нашите общи полезности, към които са обединени всички американци. "

Миналия август Китай стартира военни учения след посещаване в Тайпе на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси, а тайванското министерство на защитата заяви, че в навечерието на срещата Цай-Маккарти във водите край югоизточния бряг на острова е видяна група китайски военни кораби отпред със самолетоносач.

На конференция в Брюксел американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че Цай минава единствено " директно " през Съединени американски щати, и добави, че в сходни " частни " и " неофициални " спирки на американска земя не трябва да се търси смяна в политиката на Вашингтон.

" Пекин не трябва да употребява това директно прекосяване през територията на Съединени американски щати като опрощение за каквито и да било дейности за нагнетяване на напрежение или за нови опити за смяна на статуквото в района ", сподели ръководителят на американската дипломация.

Преди идването на Цай и Маккарти за срещата на паркинга пред библиотеката се бяха събрали хора с тайвански флагове и транспаранти в поддръжка на Тайван и Хонконг, които скандираха възгласа " Напред, Тайван ".

След това над библиотеката прелетя дребен аероплан с пропекински транспарант, на който пишеше " Единен Китай! Тайван е част от Китай! "

Срещата в Калифорния се счита за евентуално по-малко провокативна спрямо разновидността Маккарти да посети Тайван.

След срещата с Цай ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати съобщи, че към този момент на възнамерява аудиенция на острова, само че добави, че това не значи, че не би го посетил. Маккарти съобщи, че Китай не може да му споделя къде да върви и с кого да се среща и прикани Пекин да не подхваща ответни ограничения поради срещата му с тайванския президент и да води разговор с Вашингтон.

По думите на американския политик Съединени американски щати не желаят изостряне на напрежението с Китай.

Маккарти уточни, че на срещата с Цай е било разисквано по какъв начин да се форсира доставката на американско оръжие за острова.

Председателят на Камарата на представителите е най-високопоставеният политик от Съединени американски щати, с който тайвански президент се среща на американска земя, откогато през 1979 година Вашингтон трансформира политиката си и открива дипломатически връзки с Пекин, признавайки държавното управление там, а не това в Тайпе за законното държавно управление на Китай.

Реакцията на Пекин не закъсня

Китайското външно министерство жигосах срещата в Калифорния сред тайванския водач Цай Ингвен и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти като акт на съглашателство и съобщи, че Пекин ще брани суверенитета си, заяви Синхуа, цитиара от Българска телеграфна агенция.

" Китай се афишира твърдо срещу и изрично осъжда сходни дейности ", съобщи представител на ведомството, представен от формалната държавна информационна организация. " В отговор на надълбоко неправилните съглашателски дейности сред Съединени американски щати и Тайван Китай ще вземе енергични ограничения за гарантиране на суверенитета и териториалната си целокупност. "

Китай неведнъж е предупреждавал срещата Цай-Маккарти да не се организира, макар че съгласно някои анализатори реакцията на Пекин този път е по-умерена, в сравнение с при визитата на Пелоси.

В друго изказване, публикувано посредством Синхуа, външнополитическата комисия на Общокитайското заседание на народните представители (китайския парламент), уточни, че дейностите на Маккарти " са в сериозен прорез с поетия от Съединени американски щати ангажимент пред Китай по тайванския въпрос ".

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия, позиция, на която Тайпе изрично се опълчва. През 1979 година Вашингтон открива дипломатически връзки с Пекин и с това признава държавното управление там за законното държавно управление на Китай, а не това в Тайван, каквато е до тогава американската политика.

Становище по срещата Цай-Маккарти изрази и китайското министерство на защитата. То съобщи, че китайската войска ще остане в положение на нараснала подготвеност след срещата и прикани Съединени американски щати да съблюдават формалния политически ангажимент, който са поели пред Пекин по тайванския въпрос.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР